Meer aandacht voor menstruatiearmoede door opening vernieuwd damestoilet

NieuwsReacties uitgeschakeld voor Meer aandacht voor menstruatiearmoede door opening vernieuwd damestoilet

Meer aandacht voor menstruatiearmoede door opening vernieuwd damestoilet op Houtens

In het bijzijn van collega’s, leerlingen en bijdragers aan het project was donderdag 2 juli de opening van het vernieuwde damestoilet op de begane grond op Houtens.

In het kader van de Gezonde School hebben we in samenwerking met GGD regio Utrecht, de gezonde schooladviseur en leerlingen en docenten van het MBO Nimeto het toilet op de begane grond een metamorfose gegeven. Er is een menstruatiemiddelen-automaat geplaatst, waar leerlingen gratis of tegen betaling menstruatieproducten kunnen halen. Met de visuals op de muren maken de leerlingen op een ludieke manier kennis met de geschiedenis rondom menstruatiemiddelen en dat het niet iets is om je voor te schamen.

Wij merken dat er een taboe is op menstruatie onder meisjes maar ook onder jongens. Leerlingen doen er geheimzinnig over. Van meiden krijgen wij ook vaak de vraag of we een tampon of maandverband voor ze hebben. Dit vinden ze vaak heel lastig om te vragen. Veel meiden schamen zich hiervoor. Jongens zeggen soms: wat ben jij chagrijnig, zeker ongesteld? Deze taboe willen wij doorbreken.

Menstruatie hoort erbij en is niks om je voor te schamen. Toch is het een taboe. Niet alleen op Houtens, maar ook in de rest van Nederland en elders in de wereld is menstruatiearmoede een probleem.

Om het taboe te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken heeft Houtens het menstruatie-toilet geïnstalleerd.

Dit is de start van verdere acties rondom het thema Relaties en Seksualiteit op de school.
Het personeel krijgt een training rondom het thema Relaties en Seksualiteit. Voor de ouders komt er volgend schooljaar een thema-avond. Verder hopen we in de toekomst het herentoilet aan te pakken en er is een vraag voor een Genderneutraal toilet.

 

© 2014 Houtens, School voor MAVO en beroepsgericht onderwijs

Studio Arens Webdesign & Rob Hoen Visuele Communicatie