Thema-avond Amnesty International Houten

NieuwsReacties uitgeschakeld voor Thema-avond Amnesty International Houten

Onderstaande uitnodiging ontvingen we van Amnesty International Houten. Docenten en leerlingen kunnen gratis naar een speciale avond op maandag 2 maart, met als onderwerp racisme en discriminatie in Nederland. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kan je kosteloos een kaartje reserveren bij Theater aan de Slinger.

De groep Amnesty International Houten organiseert dit jaar voorafgaand aan de collecteweek van 9 t/m 14 maart een speciale avond op maandag 2 maart.

Het onderwerp van de avond is ‘Racisme en discriminatie in Nederland”. De avond start met een documentaire van Karin Junger, “Ik alleen in de klas”. Daarna is er een korte pauze voor een drankje en daarna gaan we weer terug de zaal in. Ben Loth, ervaren in het voeren van de mensenrechtendialoog en actief Amnesty-lid uit Nijmegen, leidt de dialoog met de bezoekers. De jongeren in de documentaire hebben ongeveer de leeftijd van jongeren op Houtens.

Toegang is gratis, kaartjes zijn te bestellen op de site van Aan de Slinger: https://www.aandeslinger.nl/programma/ik-alleen-in-de-klas

Racisme en discriminatie in Nederland? Het komt voor in subtiele en minder subtiele vormen en kan van grote invloed zijn op het leven van degene die het treft. Karin Junger maakte de documentaire “Ik alleen in de klas” met twaalf gekleurde jongeren onder wie haar drie kinderen. De witte Junger merkte dat haar gekleurde kinderen door hun huidskleur veel negatieve ervaringen hadden en dat die hun erg dwars zaten.

Over die ervaringen praatten de jongeren nauwelijks, aldus Junger. Zij nodigde haar kinderen en hun vrienden uit om hun verhalen te vertellen. Dat bleek heel pijnlijk. Junger merkte echter dat het praten voor hen een soort bevrijding was. En er kwamen steeds meer verhalen los. ,,We praten er niet over, maar we voelen het wel hier,” was de reactie van één van de deelnemers aan de documentaire.

In de documentaire verblijven zij tien dagen op een landgoed in Frankrijk. Een veilige basis waar de jongeren hun pijnlijke ervaringen vertellen of waar die worden nagespeeld of uitgebeeld worden. ,,Bij veel van de situaties waar de jongeren over praten, waren we niet bij en daarom spelen we die na. Zo geven we de ervaringen een nieuwe vorm.” Junger maakte deze documentaire ‘om aan witte mensen te laten zien wat er gebeurt’. En om de toeschouwers te laten beleven wat de impact is van racisme en discriminatie: ,,Invoelbaar maken wat die met iemand doen”.

Waar: Theater aan de Slinger, Kleine Zaal
Wanneer: maandag 2 maart 2020 om 20.00 uur

Alle informatie over de avond staat op de site: https://houten.amnesty.nl/index.php

En meer informatie is hier te vinden:

https://houten.amnesty.nl/index.php/activiteiten/thema-avond-racisme-en-discriminatie

 

 

© 2014 Houtens, School voor MAVO en beroepsgericht onderwijs

Studio Arens Webdesign & Rob Hoen Visuele Communicatie