Proeven en proberen op Houtens 

NieuwsReacties uitgeschakeld voor Proeven en proberen op Houtens 

Klus- en kookklas voor leerlingen uit groep 8 

Het ene kind heeft een voorkeur voor leren van theorie en het andere wil liever werken in de praktijk. Zij houden ervan om iets met eigen handen te maken. Voor die leerlingen uit groep 8 met een vmbo-advies en een voorliefde voor maakonderwijs hebben wij de afgelopen weken de klus- en kookklas aangeboden op Houtens. Bij beide klassen ontdekken leerlingen hun praktische talenten en voelen hun zelfvertrouwen groeien bij het zien van de producten die zij met eigen handen hebben gemaakt. 

Leerlingen in de klusklas werken twee lesuren in de week met verschillende materialen, technieken of apparatuur. Zij experimenteren en proberen, maar leren ook om door te zetten als het niet in één keer lukt. In ons technieklokaal komen verschillende vaardigheden aan bod, zoals technisch tekenen, houtbewerking en kunststofbewerking. Zij gebruiken hiervoor serieuze machines en gereedschappen en maken alles zelf, van ontwerp tot eindproduct. 

In de kookklas gaat het er net zo creatief aan toe en staat de praktijk centraal. Deze groep leerlingen kreeg de eer om het gloednieuwe kooklokaal, dat op 30 november pas officieel geopend wordt, te testen. Zij leren waar ingrediënten vandaan komen en krijgen informatie over gezonde voeding. Bovendien oefenen zij met het presenteren van gerechten en gastheerschap.  

Op maandag 20 november konden de ouders en leerkrachten van onze klus- en kookklasleerlingen met eigen ogen zien waar hun kroost de afgelopen weken aan heeft gewerkt. In de klusklas zorgde dat voor de nodige ‘wow’s’ en bij de kookklas klonk het van ‘mmm’. Praktisch leren is zo gek nog niet. Dit schooljaar komt er nog een tweede ronde van deze speciale lessen. Leerkrachten van groep 8 ontvangen hier informatie over en aanmelden loopt via de basisschool.  

 

© 2014 Houtens, School voor MAVO en beroepsgericht onderwijs

Studio Arens Webdesign & Rob Hoen Visuele Communicatie